Læreplads og skoleoplæring

Oplæring i en virksomhed er en obligatorisk del af din erhvervsuddannelse eller eux-uddannelse.

Det er vigtigt, du er opsøgende i at finde en læreplads, så du kan komme i gang med din uddannelse.

Hvis du ikke selv har fundet en læreplads og indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, tilbyder NEXT Skoleoplæringscenter også muligheden for skoleoplæring.

Find de uddannelser, der har skoleoplæring på NEXT.

Læs mere om lærepladser og din uddannelse på lærepladsen.dk

Hvornår du skal have styr på lærepladsen

Links

Når du har bestået grundforløb 1 på din erhvervsuddannelse, er det en god idé at gå i gang med at lede efter en læreplads.

På nogle uddannelser er der særlige adgangsbetingelser, der kræver, at du skal have en læreplads, før du kan begynde på grundforløb 2.

For at komme videre fra grundforløbet på din uddannelse til hovedforløbet, skal du have en uddannelsesaftale (kontrakt) med en virksomhed.

En kontrakt med en virksomhed indebærer, at virksomheden ansætter dig som elev/lærling, og at I indgår en kontrakt/uddannelsesaftale.

Hvis det ikke lykkes i første omgang at finde en læreplads, kan du søge om at blive optaget i skoleoplæring. Det er dog ikke alle uddannelser, der er omfattet af skoleoplæringen.

Dit uddannelsesforløb

 • GF1 tager 20 uger og er for elever, der kommer direkte fra 9. klasse. Hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse for maks. 2 år siden, kan du også starte. På GF1 vælger du en fagretning, hvor du får almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til senere at vælge en GF2-uddannelse. Du skal vælge uddannelse, inden du er færdig med GF1.
  Grundforløb 1
 • GF2 tager 20 uger. Her starter elever, der har afsluttet 9. klasse for mere end et halvt år siden, elever over 25 år samt elever, der har afsluttet GF1. GF2 er målrettet hovedforløbet, hvor du får praksisnær og brugsorienteret undervisning samt diverse grund-, erhvervs- og talentfag.
  Grundforløb 2
 • Din læreplads starter efter GF2. Her bliver du elev/lærling i en virksomhed. Lærepladsen skal du selv finde. Aftalen med virksomheden kan gælde hele uddannelsens længde eller blot i en kortere periode (delaftaler). Du får løn, når du er i lære.
  1. forløb på din læreplads
 • Skoleperioderne består af både obligatoriske fag og af valgfag. Valgfagene vælger du i fællesskab med virksomheden, med henblik på at få de mest relevante kompetencer med tilbage til lærepladsen.
  1. skoleforløb
 • Jo længere du er i dit uddannelsesforløb, desto flere områder vil du beherske og samtidig få lov at udføre i virksomheden.
  2. forløb på din læreplads
 • Den sidste skoleperiode afsluttes med en svendeprøve eller fagprøve.
  2. skoleforløb
 • Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve eller fagprøve (eksamen) alt efter hvilken uddannelse du tager.

  Du modtager svendebrev eller afgangsbevis når du har bestået svendeprøven/eksamen.
  Svendeprøve

*Skole- og oplæringsforløb varierer alt efter uddannelse

GODE LÆREPLADS- OG JOBMULIGHEDER

Vores virksomhedskonsulenter ved en masse om læreplads- og jobmuligheder

SKOLEOPLÆRING PÅ NEXT

I NEXT skoleoplæringscenter får eleverne en faglig og virksomhedsnær oplæring, så de kan blive en gevinst for virksomhederne og føle arbejdsglæde ved deres fag.

LÆREPLADS I UDLANDET

Tag en læreplads i udlandet

INFORMATIONER TIL DIG SOM ARBEJDSGIVER

Find information om økonomi, aftaleformer og meget mere