Luk
Luk

kontakt os

vejledning om eux-uddannelser

For alle andre henvendelser

eux-frisør

Chatbot icon Created with Sketch.

Jeg ved alt... ...om uddannelse Hvad vil du vide?

Chat med NEXT

Ansøgningsfrist 1. november 2022 til skolestart i januar 2023

Vil du gerne have en studentereksamen og lære et håndværk?

Som eux-frisørelev får du en varieret hverdag, hvor du både lærer at klippe, sætte og pleje hår, samtidig med at du læser gymnasiale fag som dansk, afsætning og design. 

En eux-frisøruddannelse er for de målrettede og ambitiøse elever, der gerne vil have mulighed for at komme ud og arbejde som frisør og samtidig have mulighed for at læse videre til fx designer, jordemoder eller handelsøkonom. 

Det kræver mere af dig, da du skal tage en erhvervsuddannelse og opnå studiekompetence samtidig. Til gengæld opnår du flere kompetencer og har adgang til flere muligheder.

På uddannelsen bliver du en del af et socialt fællesskab med fredagscaféer, studietur og fester – og et stærkt fælles engagement om faget.

Arbejde eller læse videre

stå stærkt som eux-frisør og få en fleksibel fremtid!

Vidste du, at en eux-frisør uddannelse giver adgang til mere end 68 videregående uddannelser?

Som færdig eux-frisør har du både et svendebrev og en studenterhue. Derfor kan du vælge at læse videre på et erhvervsakademi, et universitet eller en professionsbacheloruddannelse.

Men du kan selvfølgelig også få arbejde som frisør med det samme, eller måske endda starte din egen frisørsalon. Mulighederne er mange!

 

Som færdiguddannet eux-frisør arbejder du typisk i en frisørsalon, hvor du også rådgiver kunder om frisurer, hårpleje og hårprodukter. Du kan også arbejde på teatre, tv- og filmproduktioner, ved modeshows eller åbne din egen salon. 

Det er vigtigt, at du er serviceminded og god til at tale med mange forskellige mennesker. Desuden skal du have en god fysik, da arbejdet for det meste foregår stående.

Du skal også være indstillet på skiftende arbejdstider afhængigt af, hvor du kommer til at arbejde, og så skal du have lyst til at følge med i de nyeste tendenser indenfor mode og skønhed.

Eux-frisøruddannelsen giver en grundlæggende viden om at klippe, sætte og pleje hår. Og du får en viden om de mange produkter, der er i handlen, og om den måde de virker på.

Du lærer om de forskellige klippeteknikker i kort og langt hår, hårfarvning, hårextensions, permanent og mange andre ting. Du lærer også at klippe skæg, farve bryn og øjenvipper og at lægge makeup.

Desuden lærer du om frisuredesign på både herrer og damer, og får viden om de nyeste teknikker og trends inden for hårmode.

Nogle øvelser foregår på modelhoveder, men for det meste er det levende modeller. Lærerne på frisøruddannelsen har selv arbejdet som frisører og forventer, at du som elev er kreativ, grundig og arbejder hurtigt.

Da du ofte er i kontakt med forskellige kemiske væsker og har hænderne meget i vand, kan det give problemer, hvis du har sart hud eller tendens til allergi. Men på uddannelsen lærer du selvfølgelig, hvordan du passer på dig selv.

På et EUX-forløb læser du gymnasiefag og opnår studiekompetence til at læse videre. Hvor det er muligt, vil fagene blive kombineret, så der er en tæt sammenhæng mellem gymnasie- og frisørfagene. Det er med til at gøre uddannelsen som eux-frisør helt unik.

Grundfag på grundforløb 1

• Dansk C
• Engelsk C
• Samfundsfag C

Grundfag på grundforløb 2:

• Matematik C
• Design C
• Afsætning C

Fag på hovedforløb:

• Dansk A
• Engelsk B
• Kemi C
• Virksomhedsøkonomi C
• Design B
• Afsætning B
• Psykologi B

Valgfag på C niveau:

• Organisation C
• Kommunikation/IT C

Valgfag med mulighed for løft af niveau:

• Engelsk A
• Matematik B
• Kemi B
• Samfundsfag B

Dit uddannelsesforløb består af grundforløb 1 og/eller grundforløb 2 samt et hovedforløb.

Starter du på grundforløb 1 varer uddannelsen 5,5 år.

Starter du på grundforløb 2 varer uddannelsen 5 år.

Du får løn efter grundforløb 2, altså de resterende 4,5 år af din uddannelse, hvis du er ansat som lærling i en virksomhed.

Grundforløb 1

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, hvor du på 20 uger afprøver flere forskellige fag, så du kan finde det område, som du brænder for.

Med fagretningen eux beauty and business bliver du introduceret til grundlæggende viden og teknikker i forhold til at klippe, sætte og pleje hår. Fagretningen peger mod uddannelsen eux-frisør.

Dansk, matematik og engelsk er obligatoriske fag, som du finder på alle fagretninger.

Grundforløb 2

Grundforløb 2 varer 20 uger. Du lærer de grundlæggende teknikker i frisørfaget og din hverdag varierer mellem undervisning i teori og praksis i salonen. Dermed opnår du en synergi mellem teori og praksis, hvor du kan anvende den teori du lærer i salonen. Det er også i løbet af grundforløb 2, at du søger læreplads til dit hovedforløb. 

Hovedforløb med læreplads

Links

Efter grundforløb 2 fortsætter du på hovedforløbet, der varer 4,5 år. 

På hovedforløbet skifter du mellem skoleforløb og din læreplads. I løbet af hovedforløbet har du 4 skoleperioder på hver ca. 20 uger. Du afslutter din uddannelse med en svendeprøve, som ligger ud over de 4,5 år. 

Det er vigtigt, at du finder en læreplads. Hvis du ikke finder en læreplads, har du dog mulighed for at søge om at komme i skolepraktik.

Du kan læse mere om hovedforløbet her. 

Studieture

I løbet af uddannelsen er du på tre studieture.

Turene kan fx gå til Dublin, London eller Berlin.

GRUNDFORLØB 2

Ansøgningsfrist:
1. november 2022

Skolestart:
25. januar 2023

 

GRUNDFORLØB 1

Ansøgningsfrist:
Løbende tilmelding helt frem til skolestart, såfremt der er ledige pladser.

Skolestart:
15. august 2022

Inden du starter, er det vigtigt, at du har styr på adgangskravene og ansøgningsproceduren. Du skal nemlig sende en motiveret ansøgning og andre bilag, da uddannelsen er en kvoteuddannelse med et begrænset antal pladser.

Hvis du er så heldig at have en læreplads, er du garanteret en plads på uddannelsen - hvis ikke til den førstkommende skolestart, så til den næste. 

Adgangskrav

Kommer du direkte fra 9. klasse skal du starte på grundforløb 1.

Hvis du skal starte på grundforløb 1, skal du have gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik. Du skal også have bestået folkeskolens afgangseksamen og være erklæret uddannelsesparat. 

Du kan dog selv vælge, om du vil starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2, hvis det er mere end seks måneder siden, at du gik ud af 9. klasse, og højst to år siden at du afsluttede 9. eller 10. klasse. Hvis det er mere end to år siden, at du gik ud af 9. eller 10. klasse, kan du kun starte på grundforløb 2.

Hvis du skal starte på grundforløb 2, skal du have bestået dansk, samfundsfag og engelsk på C-niveau og matematik på G-niveau (svarer til 9. klasse). 

Læs mere om adgangskrav og optagelse her.

Ansøgningsprocedure

Jeg har sikret mig en læreplads
Hvis du er så heldig, at lærepladsen er i hus, skal du sende uddannelsesaftalen til uddannelsesaftale@nextkbh.dk. Husk at sende originaludgaven og husk at den skal være underskrevet.

Jeg har ikke en læreplads, men vil gerne søge ind
For at komme i betragtning til en kvoteplads skal du, udover at opfylde de generelle adgangskrav, gøre følgende:

 1. Du skriver en motiveret ansøgning
 2. Dernæst søger du ind på uddannelsen via Optagelse.dk. Her vedhæfter du:
  * Din motiverede ansøgning
  * CV
  * Eksamensbeviser
  * Kursusbeviser og udtalelser, samt et billede af dig selv
 3. Hvis din samlede ansøgning er blandt de bedste, vil du blive indkaldt til en samtale og efter denne enten blive optaget eller få afslag. Alle ansøgere modtager et svar på deres ansøgning efter ansøgningsfristen i deres e-Boks

 
Optagelseskriterier
Når vi prioriterer ansøgerne, sker det på baggrund af en samlet vurdering af ansøgerfeltet, hvor vi lægger særligt vægt på i hvilken grad:

 • Du kan vise, at du har sat dig ind i uddannelsens indhold, og hvad den kræver
 • Du har søgt lærepladser og kan generelt demonstrere et godt kendskab til branchen ved eks. at have været forpraktikant hos en frisør eller deltaget i brobygningsforløb
 • Din samlede adfærd er selvstændig og ansvarsfuld samt lever op til, hvad der forventes på uddannelsen og i branchen
 • Du har erfaring med og ved, hvordan du løser opgaver i samarbejde med andre

Søg ind

Links

For at starte på uddannelsen skal du søge ind på Optagelse.dk

Kommer du direkte fra 9. klasse og/eller skal søge ind på grundforløbets 1. del, skal du vælge en såkaldt fagretning. Fagretningerne er inddelt i fire hovedområder. Du skal vælge Eux Beauty & Business, som ligger under hovedområdet omsorg, sundhed og pædagogik.


Har du brug for hjælp?

Det kan være lidt bøvlet og forvirrende at tilmelde sig en uddannelse på Optagelse.dk. Vi sidder derfor klar til at hjælpe dig på vej. Ring til NEXT Uddannelsesrådgivning på 33 88 03 00 og få hjælp og vejledning. 

Når du skal finde en læreplads, er det vigtigt, at du lægger en plan for hvordan du vil gribe det an. Med en plan for din søgning kan du skabe overblik over, hvilke virksomheder du vil kontakte, samt lave delmål for, hvor mange du vil ringe til eller besøge om ugen.

Vi anbefaler, at du begynder at lægge din plan i starten af grundforløb 2. Ved at starte tidligt i dit forløb, har du god tid til at øve dig i at ringe ud og besøge salonerne. Det handler om at etablere en god dialog, så du fx kan komme ud i lære i en uge og få skabt en god relation med ejeren.

På praktikpladsen.dk kan du få overblik over virksomheder, der er godkendte som lærepladser og hvornår deres nuværende elever er færdige. Du kan også søge andre virksomheder, så længe de søger om godkendelse som lærepladser og bliver godkendte.

Du kan læse mere om at finde en læreplads, skolepraktik og læreplads i udlandet her.

SU
På grundforløbet har du mulighed for at få SU, hvis du er over 18 år. Hvis du vil vide mere om dine muligheder, satser m.m. klik her.  

Løn
Har du en aftale om en læreplads med en virksomhed, får du elevløn fra den dag, aftalen træder i kraft. Du får både løn, når du er i virksomheden, og når du er i skole.

Startlønnen for elever på erhvervsuddannelser følger den gældende overenskomst på området.

BESØG SKOLEN

kig forbi og se, om det er noget for dig

HAR DU SPØRGSMÅL?

så ring til os - vi er klar til at hjælpe dig

Her går du

Du kan tage uddannelsen ca. 10 minutters gang fra Nørrebro Station.

BOOK TID HOS VORES DYGTIGE FRISØRELEVER

for en rigtig god pris kan du booke tid og sætte dig til rette i salonen

Find kontaktoplysninger her

NEXT Uddannelsesrådgivning
... er dine uddannelsesrådgivere og kan hjælpe med gode tips, uddannelsesafklaring, info om optagelse og meget mere.

Fang dem på 33 88 03 00 eller på info@nextkbh.dk


SU-teamet
... guider dig godt på vej om SU-regler, satser m.m.

Fang dem på 33 88 07 20  eller på suadm@nextkbh.dk

NEXT Praktikcenter
... hvis du vil vide mere om at søge læreplads, om uddannelsesaftaler eller have info om skolepraktik mm, kontakter du:

35 86 72 90 eller praktikcenter@nextkbh.dk 


Læreplads i udlandet
... hør om dine muligheder og hvad der skal til for at komme afsted. Vores internationale koordinatorer Benedicte, Morten og Brian er klar til at hjælpe dig.

Benedicte Stokkeby Koch bsk@nextkbh.dk – for byggefagene

Morten Damgaard Andersen mdan@nextkbh.dk – for de øvrige

Brian Larsen brl@nextkbh.dk – for SKP

 

NEXT Virksomhed
... hjælper virksomheder, som ønsker at få en elev i lære. Ring og få hjælp til at finde den rette elev og hjælp til alt det praktiske. Der er brug for de gode lærepladser, så ring endelig, hvis du som virksomhed overvejer at ansætte en lærling.

Find kontaktinformationer på vores virksomhedskonsulenter her.


Andre spørgsmål
... du kan altid ringe til vores hovedomstilling og derfra blive guidet videre. NEXTs hovednummer er:

33 88 00 00 eller skriv til next@nextkbh.dk  

Andre har også kigget på

måske du også er interesseret i en af vores andre uddannelser