Kom godt i gang

Grundforløb 1, grundforløb 2 samt grundforløb+

Kom godt i gang

En erhvervsuddannelse er det, man kalder for en praktisk uddannelse, hvor du kommer helt tæt på erhvervslivet. Du kan uddanne dig til alt lige fra tømrer til fotograf.

Uanset uddannelsen vil du veksle mellem undervisning på skolen og læreplads i en virksomhed og på den måde, bliver du ekstra god til dit fag og håndværk.

Dit uddannelsesforløb varer omkring 4 år og vil bestå af grundforløb 1 og/eller grundforløb 2 samt et hovedforløb. Derefter står du med beviset i hånden og en titel som fx møbelsnedker eller frisør.

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse? Så er grundforløb 1 (GF1) for dig

Du kan dog selv vælge, om du vil starte på grundforløb 1 eller grundforløb 2, hvis det er mere end seks måneder og højst to år siden, at du afsluttede folkeskolen eller 10. klasse.

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, hvor du på 20 uger afprøver flere forskellige fag, så du kan finde det område, som du brænder for. Dansk, samt enten matematik eller engelsk er obligatoriske fag, som du finder på alle fagretninger.

På fagretningerne får du et overblik over vores uddannelser, så du i slutningen af grundforløb 1 er godt klædt på til at vælge uddannelse og ansøge om optagelse på grundforløb 2.

Afsluttede du folkeskolen eller 10. klasse for over seks måneder siden, og ved du hvilken uddannelse, du ønsker? Så er grundforløb 2 (GF2) for dig

Grundforløb 2 varer 20 uger og er målrettet den uddannelse, du har valgt, og giver dig færdigheder til at komme på hovedforløbet.

Inden du afslutter grundforløbet, skal du finde en læreplads i en virksomhed eller være optaget i skoleoplæring på skolens skoleoplæringscenter. Det er nemlig et krav for at komme videre til hovedforløbet på din ønskede uddannelse.

For dig der er over 25 år
Hvis du er fyldt 25 år og er blevet optaget på en erhvervsuddannelse, får du i forbindelse med din opstart på uddannelsen en realkompetencevurdering.

Realkompetencevurderingen kigger på din erhvervserfaring og afgør, hvor meget af uddannelsen du kan få merit for og derfor ikke behøver at tage.

Hvis du har meget relevant erhvervserfaring inden for uddannelsesområdet, er det muligt at starte direkte på hovedforløbet. Men hvis du kun har lidt eller ingen relevant erhvervserfaring, skal du regne med at starte på grundforløb 2.

Når du tilmelder dig, er det vigtigt, at du vedhæfter dokumentation for din relevante erhvervserfaring, da du vil blive indkaldt til et møde med en vejleder for at drøfte dine muligheder for merit, når du er blevet optaget.

 

Bliv klar til at tage en erhvervsuddannelse

Har du besluttet dig for at starte på en erhvervsuddannelse, men er bekymret for, hvordan det vil være at vende tilbage på skolebænken? Eller er du måske blot i tvivl om, hvilken af de mange erhvervsuddannelser du vil tage? Så er GF+ (grundforløb plus) en god mulighed.

Rolig start på din nye uddannelse
På grundforløb plus vil du få en rolig start på din nye uddannelse og få mulighed for at lære forskellige fag at kende. Forløbet varer 10 uger og gør dig klar til at vælge erhvervsuddannelse.

Når du har afsluttet grundforløb plus, kan du søge direkte videre på en erhvervsuddannelse. Bemærk, at du søger på lige vilkår med alle andre og ikke er garanteret optagelse, men at din egnethed til en uddannelse vil være bedre belyst, end hvis du ikke har gået på grundforløb plus.

Forløbet er uden deltagerbetaling, er SU-berettiget og slutter op til sommerferien. Herefter er det muligt at blive optaget på en erhvervsuddannelse, hvis du ellers lever op til kravene.

 
Adgangskrav
For at blive optaget på grundforløb plus skal du opfylde følgende krav:

  • Du skal have bestået matematik og dansk i grundskolen (02 i gennemsnit i begge fag)
  • Du har ikke tidligere gennemført en ungdomsuddannelse, fx gymnasiet eller en erhvervsuddannelse
  • Du har ikke tidligere gennemført grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse.
  • Du må ikke have haft adgang til, men fravalgt grundforløb 1 for at begynde på grundforløb 2
  • Du må ikke have gennemført grundforløb 2 - heller ikke hvis det helt eller delvist har været erstattet af grundlæggende praktisk oplæring i virksomhed (ny mesterlære) 

Er det mindre end 24 måneder siden, du forlod grundskolen, kan du ikke vælge grundforløb plus, men skal i stedet starte på grundforløb 1.


Sådan søger du
Lever du op til kravene og vil optages på grundforløb plus? Så kan du søge direkte til NEXT gennem Optagelse.dk. Der er typisk opstart på grundforløb plus en gang om året i april. 

Er du i tvivl, kan du ringe til vores uddannelsesrådgivning på telefon 3388 0300.

 

Ansøgningsfrist og skolestart

De fleste uddannelser har opstart 2 gange om året, så du både kan starte til januar og august. Nogle uddannelser har opstart 4 gange om året. 

Fristen for at søge ind er forskellig alt efter, hvilken uddannelse du vil søge ind på, så tjek under den specifikke uddannelse, som du er interesseret i.

Adgangskrav

Når du skal begynde på en erhvervsuddannelse, skal du opfylde nogle generelle adgangskrav.

1. Hvis du søger grundforløb 1, skal du:

  • have bestået folkeskolens afgangseksamen
  • have minimum 02 i gennemsnitskarakter i fagene dansk og matematik til afgangsprøven 
  • være vurderet uddannelsesparat

Læs mere her (hvis du kommer fra 9. klasse), eller her (hvis du kommer fra 10. klasse)

2. Hvis du søger grundforløb 2, skal du:

  • have minimum 02 i gennemsnitskarakter i fagene dansk og matematik til afgangsprøven
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen (dette krav gælder kun ansøgere, der har afsluttet folkeskolen i 2018 eller senere)

 

Opfylder du ikke adgangskravene?
Du må endelig ikke miste modet.

Du har nemlig mulighed for at deltage i en optagelsesprøve i dansk og/eller matematik samt en samtale. Til samtalen taler vi med dig om dine forventninger og motivation for at tage en erhvervsuddannelse.

Læs mere om optagelsesprøver og prøveregler her.

Særlige adgangskrav - kvoteuddannelser

Nogle af vores erhvervsuddannelser er såkaldte kvoteuddannelser og har et begrænset antal pladser, og derfor er der også særlige adgangskrav og særlige tilmeldingsprocedurer for at søge ind.

Du skal som altid opfylde de generelle adgangskrav, som er 02 i gennemsnitskarakter i dansk og matematik, men derudover skal du også udfylde et ansøgningsskema og lave et CV. Der kan desuden være andre specifikke bilag, som også skal vedlægges.  

Bo på skolehjem

Som elev på NEXT har du mulighed for at bo på skolehjemmet i København.

Her kan du bo på et møbleret dobbeltværelse og få alle måltider serveret på hverdage. Desuden kan du deltage i forskellige fritidsaktiviteter.

Du kommer til at bo sammen med andre unge, der også er i gang med en uddannelse, så du vil få mange kammerater og gode oplevelser. Men der er også nogle huslige pligter. 

For at kunne bo på skolehjemmet, skal du have mindst en time og et kvarters transport mellem dit nuværende hjem og skolen.

Hvad koster det?
Læs mere om skolehjemmet, hvad det koster og meget mere her.

Kontakt
Hvis du vil vide mere så ring til vores uddannelsesrådgivning på 33 88 03 00, så hjælper de dig videre. 

Søg ind

Når du skal søge ind på en erhvervsuddannelse, skal du gøre det via Optagelse.dk. Går du i folkeskole, skal du bruge dit UNI-login, og ellers skal du benytte MitID.

Når du kommer ind, skal du vælge hvilket forløb, du skal starte på. 

OBS
Hvis du er så heldig at have en læreplads, inden du starter på grundforløb 2, skal du ikke tilmelde dig på Optagelse.dk.

Du skal i stedet sende uddannelsesaftalen til uddannelsesaftale@nextkbh.dk, inden grundforløb 2 starter. Husk at du skal underskrive aftalen og sende originaludgaven. Uddannelsesaftalen kan også oprettes digitalt på www.lærepladsen.dk af den virksomhed, som du laver aftalen med.

Læs mere om indgåelse af uddannelsesaftaler.

Skal vi hjælpe dig med at søge ind?
Hvis du er i tvivl om, hvordan du søger ind, hvilket forløb du skal starte på eller andet, så hjælper vi dig gerne. Ring på 33 88 03 00.

Eksamens- og ordensregler

Få et overblik over ferie og helligdage på grundforløb 1 & 2

Juleferie 21. december 2023 - 1. januar 2024
Vinterferie 12. februar - 16. februar 2024 (gælder kun på business-uddannelserne)
Påskeferie
24. marts - 1. april 2024 (25. - 27. marts er dog ikke feriedage på business-uddannelserne)
1. Maj - 1. maj 2024
Kristi himmelfart 9. maj - 10. maj 2024
2. pinsedag 20. maj 2024
Grundlovsdag 5. juni 2024
Sommerferie 1. juli - 2. august 2024
Efterårsferie 14. oktober - 18. oktober 2024
Juleferie 23. december 2024 - 1. januar 2025
Vinterferie 10. februar - 14. februar 2025 (gælder kun på business-uddannelserne)
Påskeferie 13. april - 21. april 2025 (14. - 16. april er dog ikke feriedage på business-uddannelserne)
1. Maj - 1. maj 2025

Fremtiden er faglært

Kom i gang med en erhvervsuddannelse og lær et fag eller håndværk.