tømrer
Jeg ved alt... ...om uddannelse Hvad vil du vide?
Chat med NEXT
Næste studiestart d. 16. august - søg allerede nu!
Det kommer du til at arbejde med
Tømrere lægger gulve, opsætter lofter, tagspær og tagplader. De udfører også varmeisolering, opstiller skillevægge af træ og pladematerialer samt monterer brædde- og pladebeklædninger.
De indsætter vinduer, døre og forskelligt inventar. Som tømrer arbejder du med bygningsarbejde fra industribyggeri til restaurering af gamle huse.
Tømreren arbejder typisk med tilbygninger og ombygninger. Arbejdet som tømrer kræver, at du har et godt håndelag og en god materialeforståelse, og du skal kunne lave tegninger, som du kan bygge dine konstruktioner efter.
Tømrer er et speciale inden for træfagenes byggeuddannelse, som også er det uddannelsen hedder, når du skal søge den på Optagelse.dk
Det lærer du
På hovedforløbet som tømrer får du en grundlæggende viden om, hvilke byggematerialer du kan anvende til løsningen af bestemte opgaver.
Du lærer desuden at vurdere og begrunde, hvilke løsninger, du synes passer bedst med hensyn til pris, holdbarhed og kvalitet. Uddannelsen giver også kendskab til sikkerhed, love og regler.
Du skal have en god fysik og skal kunne lide at arbejde udendørs, være præcis og have sans for regning og matematik.
Målet er, at de første håndværkere i 2024 får et certifikat i bæredygtigt byggeri.
Lærlingene skal undervises i bæredygtigt byggeri ud fra forskningsbaseret viden og praksis.
Eleverne får mulighed for at vælge at bygge deres hovedprojekt med materialer og metoder fra undervisningen i bæredygtigt byggeri.
Dit uddannelsesforløb
-
GF1 tager 20 uger og er for elever, der kommer direkte fra 9. klasse. Hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse for maks. 2 år siden, kan du også starte. På GF1 vælger du en fagretning, hvor du får almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til senere at vælge en GF2-uddannelse. Du skal vælge uddannelse, inden du er færdig med GF1.Grundforløb 1
-
GF2 tager 20 uger. Her starter elever, der har afsluttet 9. klasse for mere end et halvt år siden, elever over 25 år samt elever, der har afsluttet GF1. GF2 er målrettet hovedforløbet, hvor du får praksisnær og brugsorienteret undervisning samt diverse grund-, erhvervs- og talentfag.Grundforløb 2
-
Det første praktikforløb starter efter GF2. Her bliver du elev/lærling i en virksomhed. Praktikpladsen skal du selv finde. Aftalen med virksomheden kan gælde hele uddannelsens længde eller blot i en kortere periode (delaftaler). Du får løn under din praktik.1. praktikforløb
-
Skoleperioderne består af både obligatoriske fag og af valgfag. Valgfagene vælger du i fællesskab med virksomheden, med henblik på at få de mest relevante kompetencer med tilbage til praktikpladsen.1. skoleperiode
-
Jo længere du er i dit uddannelsesforløb, desto flere områder vil du beherske og samtidig få lov at udføre i virksomheden.2. praktikforløb
-
Den sidste skoleperiode afsluttes med en svendeprøve eller anden form for afgangseksamen.2. skoleperiode
-
Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve. Du modtager svendebrevet, når du har bestået.Svendeprøve
*Skole og praktikforløb varierer alt efter uddannelse
Hvordan hænger dit uddannelsesforløb sammen
Links
Uddannelsen består af et grundforløb 1, et grundforløb 2 og et hovedforløb.
Grundforløb 1 er for elever, som kommer direkte fra 9. klasse eller har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for de sidste 2 år. Her vælger du en fagretning, som styrker dine almene og erhvervsfaglige kompetencer og hjælper dig i dit uddannelsesvalg. Man kan sige at grundforløb 1 typisk er for de meget unge elever, eller for dem der endnu ikke helt ved, hvad de gerne vil.
Grundforløb 2 er for elever, der enten har afsluttet 9. klasse for mere end et halvt år siden, elever over 25 år eller elever, der har afsluttet grundforløb 1. Grundforløb 2 er målrettet den uddannelse, du har valgt og gør dig klar til hovedforløbet. Altså er grundforløb 2 typisk for dem, der ved hvad de vil, eller for de lidt ældre, der ikke har adgang til grundforløb 1.
Hovedforløbet til tømrer varer cirka 3 ¼ år. Det veksler mellem skoleophold og praktik og afsluttes med en svendeprøve.
Tømrer
Man arbejder med nyttigt håndværk som giver dig forskellige jobmuligheder
Praktik & skolepraktik
På en erhvervsuddannelse veksler du mellem at have skoleophold, også kaldet grund- og hovedforløb, og praktikforløb, hvor du er i praktik i en virksomhed.
Nogle finder en praktikplads inden de starter på grundforløbet, mens andre finder praktikpladsen under eller efter grundforløbet.
Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads, men skolen hjælper dig gerne på vej.
Du har mulighed for at tage praktikopholdet i skolens praktikcenter, hvis du ikke kan finde en praktikplads.
En skolepraktik kan kombineres med kortere eller længere praktikforløb i en virksomhed, og du skal være indstillet på at forlade skolepraktikken, hvis du får tilbudt en praktikaftale.
For at komme i skolepraktik skal du ligeledes være opmærksom på de krav, som skal opfyldes. Læs mere her.
Hvis du har mod på en anderledes hverdag, kan du også vælge at tage dit praktikophold i udlandet - både for en kortere og længere periode.
TAG ET PRAKTIK- ELLER UNDERVISNINGSOPHOLD I UDLANDET
på dit hovedforløb har du mulighed for en anderledes hverdag
Gode praktik- og jobmuligheder
Uddannelsen til tømrer er en fordelsuddannelse.
Fordelsuddannelser er uddannelser inden for fag, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft.
Adgangskrav
det skal du være opmærksom på, inden du kan starte
Hvis du skal starte på grundforløb 1 eller 2 skal du have gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik.
Opfylder du ikke disse krav, har du mulighed for at komme til optagelsesprøve i dansk og/eller matematik og deltage i en samtale.
SØG IND & OPSTART
GRUNDFORLØB 2
Ansøgningsfrist:
Løbende tilmelding helt frem til skolestart, såfremt der er ledige pladser.
Skolestart:
12. april 2021, ansøgningsfrist 16. februar
16. august 2021
25. oktober 2021, ansøgningsfrist 1. oktober
24. januar 2022
GRUNDFORLØB 1
Ansøgningsfrist:
Løbende tilmelding helt frem til skolestart, såfremt der er ledige pladser.
Skolestart:
16. august 2021
24. januar 2022
direkte fra 9. klasse
Links
Går du i gang med en erhvervsuddannelse direkte efter 9. klasse, skal du starte på grundforløb 1 (GF1) medmindre, du har en aftale om en praktikplads – så starter du på din uddannelse med det samme.
Er det mere end et halvt år siden, at du blev færdig med 9. klasse, men maks. 2 år siden, at du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du selv vælge, om du vil starte på grundforløb 1 eller 2.
På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der toner dit grundforløb. Fagretningerne er lavet, så du kan stifte bekendtskab med vores uddannelser, inden du skal foretage dit endelige uddannelsesvalg i slutningen af grundforløb 1.
Når du søger ind
Når du søger under erhvervsuddannelser på Optagelse.dk, er fagretningerne inddelt i fire hovedområder. Fagretningen til tømrer hedder Building & Construction og ligger under hovedområdet Teknologi, byggeri og transport.
Hvis du er i tvivl, ring til NEXT Uddannelsesrådgivning på 3388 0300
Du har ikke lige afsluttet folkeskolen
Er det mere end et halvt år siden, at du blev færdig med 9. klasse, men maks. 2 år siden, at du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du selv vælge, om du vil starte på grundforløb 1 eller 2.
Hvis det er mere end 2 år siden, at du gik ud af 9. eller 10. klasse, skal du starte på grundforløb 2.
Er du fyldt 25 år, og har du relevant erhvervserfaring inden for den erhvervsuddannelse, du vil optages på, skal du gennemføre et særligt uddannelsesforløb, der kaldes ”erhvervsuddannelse for voksne” (euv). Det kan du læse mere om her.
Når du søger ind
Du søger ind på Optagelse.dk og vælger selve uddannelsen. Hvis du er i tvivl, ring til NEXT Uddannelsesrådgivning på 33 88 03 00.
Her går du
Du kan tage uddannelsen i Rødovre, Glostrup eller på Nørrebro.
DET MED SU/LØN
Links
Uddannelsen er gratis. På grundforløbet har du mulighed for at få SU, hvis du er over 18 år. Læs om SU hos ug.dk.
Har du en praktikaftale med en virksomhed, får du elevløn fra den dag, aftalen træder i kraft. Du får løn i både praktik- og skoleperioder.
Startlønnen for elever på erhvervsuddannelser følger den gældende overenskomst på området.
EUX - PRAKTISK STUDENTEREKSAMEN
tag to uddannelser i én - bliv student og faglært på 4 år
Fremtidsmuligheder
Links
Nogle tømrere starter selvstændige virksomheder.
Du kan også uddanne dig i virksomhedsledelse ved at tage en uddannelse til håndværksmester eller læse videre til byggekoordinator, energiteknolog, bygningskonstruktør, arkitekt eller bygningsingeniør.
Det er muligt at supplere med efteruddannelse gennem AMU-kurser indenfor området Bygge/Anlæg og Industri.
Andre har også kigget på