detailhandel
bliv fx sales advisor, butikchef eller selvstændig
Jeg ved alt... ...om uddannelse Hvad vil du vide?
Chat med NEXT
Næste studiestart 9. august - søg allerede nu!
Spændende karrieremuligheder
Drømmer du om at blive sales advisor, butikschef, selvstændig eller måske specialisere dig inden for digital handel?
Så er detailhandelsuddannelse på NEXT et godt sted at starte.
Du kan tage uddannelsen i Ballerup, Ishøj eller på Nørrebro. Alle steder vil du opleve et dynamisk studiemiljø, hvor du går på skole med elever fra en række andre uddannelser, fx fotografer, mediegrafikere og gymnasieelever.
Din fremtid
Med detailhandelsuddannelsen kan du finde job i butikker, supermarkeder og stormagasiner og her varetage forskellige salgs- og driftsmæssige funktioner. Og ikke mindst kan du blive supergod til digital handel og drive webshops.
Nogle vælger også at læse videre til fx designteknolog, handelsøkonom eller serviceøkonom.
Og det er altid muligt at supplere med forskellige kurser indenfor området. Se hvilke kurser vi tilbyder her.
Har du en studentereksamen? Så læs her
Bliv klar til arbejdsmarkedet i en fart med en eus (erhvervsuddannelse for studenter)
Magnus, salgselev på NEXT detail
Jeg vil gerne være selvstændig og skabe mit eget modebrand
Det lærer du
Vælger du en detailuddannelse, styrkes dine kompetencer inden for både online- og butikssalg.
På detailhandelsuddannelsen har du fag, som er direkte rettet mod detailhandlen: afsætning, erhvervsøkonomi og erhvervsinformatik.
Du arbejder projektorienteret med eksempler fra erhvervslivet og lærer om butiksdrift, varepræsentation, brugervenlighed og kundeoplevelser.
Digital handel
Vælger du specialet digital handel på dit hovedforløb, får du et bredt kendskab til digitale forretningsmodeller og værktøjer til at arbejde med alt fra optimering af kunderejsen, e-commerce, dataanalyse og content marketing.
Du bliver specialist inden for virksomheders e-handel, så du er klar til et arbejdsmarked, hvor flere og flere varer købes online. Med specialet får du også viden, du kan bruge til at starte din egen webshop.
Læs meget mere om specialet lige her.
Dit uddannelsesforløb
-
GF1 tager 20 uger og er for elever, der kommer direkte fra 9. klasse. Hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse for maks. 2 år siden, kan du også starte. På GF1 vælger du en fagretning, hvor du får almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til senere at vælge en GF2-uddannelse. Du skal vælge uddannelse, inden du er færdig med GF1.Grundforløb 1
-
GF2 tager 20 uger. Her starter elever, der har afsluttet 9. klasse for mere end et halvt år siden, elever over 25 år samt elever, der har afsluttet GF1. GF2 er målrettet hovedforløbet, hvor du får praksisnær og brugsorienteret undervisning samt diverse grund-, erhvervs- og talentfag.Grundforløb 2
-
Det første praktikforløb starter efter GF2. Her bliver du elev/lærling i en virksomhed. Praktikpladsen skal du selv finde. Aftalen med virksomheden kan gælde hele uddannelsens længde eller blot i en kortere periode (delaftaler). Du får løn under din praktik.1. praktikforløb
-
Skoleperioderne består af både obligatoriske fag og af valgfag. Valgfagene vælger du i fællesskab med virksomheden, med henblik på at få de mest relevante kompetencer med tilbage til praktikpladsen.1. skoleperiode
-
Jo længere du er i dit uddannelsesforløb, desto flere områder vil du beherske og samtidig få lov at udføre i virksomheden.2. praktikforløb
-
Den sidste skoleperiode afsluttes med en fagprøve.2. skoleperiode
-
Uddannelsen afsluttes med en fagprøve. Du modtager fagprøvebeviset, når du har bestået.Fagprøve
*Skole og praktikforløb varierer alt efter uddannelse
Uddannelsesforløb
Uddannelsen består af et grundforløb 1, et grundforløb 2 og et hovedforløb.
Grundforløb 1 er for elever, som kommer direkte fra 9. klasse eller har afsluttet 9. eller 10. klasse inden for de sidste 2 år. Her vælger du en fagretning, som styrker dine almene og erhvervsfaglige kompetencer og hjælper dig i dit uddannelsesvalg. Man kan sige at grundforløb 1 typisk er for de meget unge elever, eller for dem der endnu ikke helt ved, hvad de gerne vil.
Grundforløb 2 er for elever, der enten har afsluttet 9. klasse for mere end et halvt år siden, elever over 25 år eller elever, der har afsluttet grundforløb 1. Grundforløb 2 er målrettet den uddannelse, du har valgt og gør dig klar til hovedforløbet. Altså er grundforløb 2 typisk for dem, der ved hvad de vil, eller for de lidt ældre, der ikke har adgang til grundforløb 1.
Hovedforløbet til detailhandel varer cirka 2 år. Det veksler mellem skoleophold og praktik og afsluttes med en fagprøve.
På NEXT kan du på hovedforløbet specialisere dig inden for områderne: Salgsassistent, Convenience, *IEUD Trafikassistent og *IEUD Experience Host. Læs mere om hovedforløbet og de enkelte områder her.
* Uddannelsen er en individuel erhvervsuddannelse (IEUD). Det betyder, at uddannelsen er skabt i samarbejde mellem skoler og virksomheder for at uddanne elever til virksomheders specifikke behov.
Praktik
På en erhvervsuddannelse veksler du mellem at have skoleophold (grund- og hovedforløb) og praktikforløb, hvor du er i praktik i en virksomhed.
Nogle finder en praktikplads inden de starter på grundforløbet, mens andre finder praktikpladsen under eller efter grundforløbet.
Du skal som udgangspunkt selv finde en praktikplads, men du kan få råd og vejledning om potentielle praktikpladser hos skolens praktikvejleder.
Der er mange praktikpladser blandt virksomhederne. Oftest er de dog ikke slået op, hvilket gør det svært at vide, om de søger en elev.
Det er derfor vigtig, at du selv retter henvendelse, udviser ihærdighed og fortæller, hvorfor de skal vælge dig.
Hvis du har mod på en anderledes hverdag, kan du også vælge at tage dit praktikophold i udlandet - både for en kortere og længere periode.
Hvis du skal starte på grundforløb 1 eller 2, skal du have gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik.
Hvis du skal starte på grundforløb 1, skal du desuden have bestået folkeskolens afgangseksamen og være erklæret uddannelsesparat.
Opfylder du ikke disse krav, har du mulighed for at komme til en optagelsesprøve i dansk og/eller matematik og deltage i en samtale med henblik på optagelse.
Søg ind & opstart
GRUNDFORLØB 2
Ansøgningsfrist:
Løbende tilmelding helt frem til skolestart, såfremt der er ledige pladser.
Skolestart:
9. august 2021
17. januar 2022
GRUNDFORLØB 1
Ansøgningsfrist:
Løbende tilmelding helt frem til skolestart, såfremt der er ledige pladser.
Skolestart:
16. august 2021
24. januar 2022
direkte fra 9. klasse
Går du i gang med en erhvervsuddannelse direkte efter 9. klasse, skal du starte på grundforløb 1 (GF1) medmindre, du har en aftale om en praktikplads – så starter du på din uddannelse med det samme.
Er det mere end et halvt år siden, at du blev færdig med 9. klasse, men maks. 2 år siden, at du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du selv vælge, om du vil starte på grundforløb 1 eller 2.
På grundforløb 1 vælger du en fagretning, der toner dit grundforløb. Fagretningerne er lavet, så du kan stifte bekendtskab med vores uddannelser, inden du skal foretage dit endelige uddannelsesvalg i slutningen af grundforløb 1.
Når du søger ind
Når du søger under erhvervsuddannelser på Optagelse.dk, er fagretningerne inddelt i fire hovedområder. Fagretningen til detailhandel hedder People, Innovation & Business og ligger under hovedområdet Kontor, handel og forretningsservice.
Hvis du er i tvivl, ring til NEXT Uddannelsesrådgivning på 3388 0300.
Du har ikke lige afsluttet folkeskolen
Er det mere end et halvt år siden, at du blev færdig med 9. klasse, men maks. 2 år siden, at du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du selv vælge, om du vil starte på grundforløb 1 eller 2.
Hvis det er mere end 2 år siden, at du gik ud af 9. eller 10. klasse, skal du starte på grundforløb 2.
Er du fyldt 25 år, og har du relevant erhvervserfaring inden for den erhvervsuddannelse, du vil optages på, skal du gennemføre et særligt uddannelsesforløb, der kaldes ”erhvervsuddannelse for voksne” (euv). Det kan du læse mere om her.
Når du søger ind
Du søger ind på Optagelse.dk og vælger selve uddannelsen. Hvis du er i tvivl, ring til NEXT Uddannelsesrådgivning på 33 88 03 00.
Her går du
Du kan tage uddannelsen i Ballerup, Ishøj eller på Nørrebro. Alle adresser ligger 5 min. gang fra en togstation.
DET MED SU/LØN
Links
Uddannelsen er gratis. På grundforløbet har du mulighed for at få SU, hvis du er over 18 år. Læs om SU hos ug.dk.
Har du en praktikaftale med en virksomhed, får du elevløn fra den dag, aftalen træder i kraft. Du får løn i både praktik- og skoleperioder.
Startlønnen for elever på erhvervsuddannelser følger den gældende overenskomst på området.
EUX - PRAKTISK STUDENTEREKSAMEN
tag to uddannelser i én - bliv student og faglært på 4 år
Fremtidsmuligheder
Links
Med detailhandelsuddannelsen kan du finde job i butikker, supermarkeder og stormagasiner. Udover ansættelse inden for faget har du mulighed for at etablere dig som selvstændig eller blive butiksbestyrer.
Det er muligt at supplere med kurser inden for området.
Nogle læser videre til designteknolog, handelsøkonom eller serviceøkonom.
Andre har også kigget på