Luk
Luk

kontakt os

vejledning om eux-uddannelser

For alle andre henvendelser

eux-værktøjsmager

Chatbot icon Created with Sketch.

Jeg ved alt... ...om uddannelse Hvad vil du vide?

Chat med NEXT

Vil du gerne have en studentereksamen og lære et håndværk?

Som eux-værktøjsmagerelev får du en varieret hverdag, hvor du både lærer at programmere, udvikle og fremstille støbeforme og komponenter til værktøj og produkter, samtidig med at du læser gymnasiale fag som dansk, matematik og teknologi.

En eux-værktøjsmageruddannelse er for de målrettede og ambitiøse elever, der gerne vil have mulighed for at komme ud og arbejde som værktøjsmager og samtidig have mulighed for at læse videre til fx diplomingeniør, produktionsteknolog eller maskinmester. 

Det kræver mere af dig, da du skal tage en erhvervsuddannelse og opnå studiekompetence samtidig. Til gengæld opnår du flere kompetencer og har adgang til flere muligheder.

På uddannelsen bliver du en del af et socialt fællesskab med fredagscaféer, studietur og fester – og et stærkt fælles engagement om faget.

Arbejde eller læse videre?

stå stærkt som eux-værktøjsmager og få en fleksibel fremtid!

Vidste du, at en eux-værktøjsmageruddannelse giver adgang til mere end 92 videregående uddannelser?

Som færdig eux-værktøjsmager har du både et svendebrev og en studenterhue. Derfor kan du vælge at læse videre på et erhvervsakademi, et universitet eller en professionsbacheloruddannelse.

Du kan også tage et ekstra år og uddanne dig til værktøjstekniker, eller måske du også har lyst til at videreuddanne dig til ingeniør eller konstruktør.

HVORFOR BLIVE VÆRKTØJSMAGER?

måske noget for dig?

Som eux-værktøjsmager arbejder du med fremstilling af værktøjsdele og samling af dele til færdigt værktøj. Og du kommer til at arbejde med nogle af de nyeste maskiner.

CNC programmering og CNC bearbejdning af komplekse emner vil typisk være blandt dine arbejdsopgaver.

Udover fremstilling af nye komponenter skal du også kunne reparere og vedligeholde maskiner, udstyr og produktionsværktøj. 

Værktøjsmageruddannelsen giver grundlæggende viden om konstruktion af støbeforme til masseproduktion.

På skolen får du undervisning i fag som fremstilling af værktøjskomponenter, justering og afprøvning af værktøj, værktøjslære samt værktøjsteknisk kommunikation.

Du kan arbejde som ansat i plastik- eller metalvirksomheder.

På et EUX-forløb læser du gymnasiefag og opnår studiekompetence til at læse videre. Hvor det er muligt, vil fagene blive kombineret, så der er en tæt sammenhæng mellem gymnasie- og værktøjsmagerfagene. Det er med til at gøre uddannelsen som eux-værktøjsmager helt unik.

Grundfag på grundforløb 1:

Dansk C
Engelsk C
Samfundsfag C

Grundfag på grundforløb 2:

Matematik C
Fysik C
Teknologi C

Fag på hovedforløb:

Dansk A
Engelsk B
Matematik B
Fysik B
Teknikfag A - udvikling og produktion
Teknologi B
Kemi C

Valgfag på hovedforløb:

Matematik A eller engelsk A
Kemi eller samfundsfag B

Dit uddannelsesforløb består af grundforløb 1 og/eller grundforløb 2 samt et hovedforløb.

Starter du på grundforløb 1 varer uddannelsen 5 år.
Starter du på grundforløb 2 varer uddannelsen 4, 5 år.

Du får løn efter grundforløb 2, altså de resterende 4 år af din uddannelse, hvis du er ansat som lærling i en virksomhed.

Grundforløb 1

På grundforløb 1 vælger du en fagretning, hvor du på 20 uger afprøver flere forskellige fag, så du kan finde det område, som du brænder for.

Med fagretningen eux programming and electronics får du mulighed for at afprøve fag indenfor programmering og installering af industrimaskiner og fremstilling af komponenter. Fagretningen peger mod uddannelserne eux-industritekniker og eux-værktøjsmager. Dansk, matematik og engelsk er obligatoriske fag, som du finder på alle fagretninger.

Grundforløb 2

Grundforløb 2 varer 20 uger. Du lærer de grundlæggende teknikker i faget og din hverdag varierer mellem undervisning og praktiske projekter i værkstedet. Dermed opnår du en synergi mellem teori og praksis, hvor du kan anvende den matematik i værkstedet, som du lærer. Det er også i løbet af grundforløb 2, at du søger læreplads til dit hovedforløb. 

Hovedforløb med læreplads

Links

Efter grundforløb 2 fortsætter du på hovedforløbet, der varer 4 år. 

På hovedforløbet skifter du mellem skoleforløb og din læreplads. De første 3 skoleperioder er du 20 uger i skole og den sidste skoleperiode er du 5 uger i skole og afslutter med din svendeprøve.

Det er derfor vigtigt, at du finder en læreplads. Hvis du ikke finder en læreplads, har du dog mulighed for at søge om at komme i skolepraktik. 

Studieture

I løbet af uddannelsen er du på tre studieture.

Turene kan fx gå til Dublin, London eller Berlin.

VI MANGLER DIG!

Vil du opfinde og skabe komponenter, så nye produkter kan realiseres?

Som værktøjsmager er du både opfinderen med de gode idéer og fremstilleren der sikrer, at produkter kan blive en realitet.  

Du arbejder med fremstilling af værktøjsdele og samling af dele til færdigt værktøj, som skal bruges til at producere alt fra dele til biler, fly, mobiltelefoner over til legetøj, tastaturknapper, kaffebægere og meget mere. 

Når du er færdig vil du typisk få arbejde i plastik- eller metalvirksomheder og i udviklingsafdelingen. Men mulighederne er mange!

GRUNDFORLØB 2

Ansøgningsfrist:
Løbende tilmelding helt frem til skolestart, såfremt der er ledige pladser. 

Skolestart:
27. januar 2022

 

GRUNDFORLØB 1

Ansøgningsfrist:
Løbende tilmelding helt frem til skolestart, såfremt der er ledige pladser. 

Skolestart:
15. august 2022

Inden du starter, er det vigtigt, at du har styr på adgangskravene. 

Hvis du er så heldig at have en læreplads, er du garanteret en plads.

Adgangskrav

Hvis du skal starte på grundforløb 1, skal du have gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik. Du skal også have bestået folkeskolens afgangseksamen og være erklæret uddannelsesparat. 

Hvis du skal starte på grundforløb 2, skal du have bestået dansk, samfundsfag og engelsk på C-niveau og matematik på G-niveau (svarer til 9. klasse). 

Hvis du har en læreplads, inden du starter, er du garanteret optagelse på grundforløb 2.

Læs mere om adgangskrav og optagelse her.

søg ind

Links

For at starte på uddannelsen skal du søge ind på Optagelse.dk

Kommer du direkte fra 9. klasse og/eller skal søge ind på grundforløbets 1. del, skal du vælge en såkaldt fagretning. Fagretningerne er inddelt i fire hovedområder. Du skal vælge Eux Programming & Electronics, som ligger under hovedområdet teknologi, byggeri & transport.


Har du brug for hjælp?

Det kan være lidt bøvlet og forvirrende at tilmelde sig en uddannelse på Optagelse.dk. Vi sidder derfor klar til at hjælpe dig på vej. Ring til NEXT Uddannelsesrådgivning på 33 88 03 00 og få hjælp og vejledning. 

Når du skal finde en læreplads, er det vigtigt, at du lægger en plan for hvordan du vil gribe det an. Med en plan for din søgning kan du skabe overblik over, hvilke virksomheder du vil kontakte, samt lave delmål for, hvor mange du vil ringe til eller besøge om ugen.

Vi anbefaler, at du begynder at lægge din plan i starten af grundforløb 2. Ved at starte tidligt i dit forløb, har du god tid til at øve dig i at ringe ud og besøge virksomhederne. Det handler om at etablere en god dialog, så du fx kan komme ud i lære i en uge og få skabt gode relationer.

På praktikpladsen.dk kan du få overblik over virksomheder, der er godkendte som lærepladser og hvornår deres nuværende elever er færdige. Du kan også søge andre virksomheder, så længe de søger om godkendelse som lærepladser og bliver godkendte.

Du kan læse mere om at finde en læreplads, skolepraktik og læreplads i udlandet her.

SU
På grundforløbet har du mulighed for at få SU, hvis du er over 18 år. Hvis du vil vide mere om dine muligheder, satser m.m. klik her.  

Løn
Har du en aftale om en læreplads med en virksomhed, får du elevløn fra den dag, aftalen træder i kraft. Du får både løn, når du er i virksomheden, og når du er i skole.

Startlønnen for elever på erhvervsuddannelser følger den gældende overenskomst på området.

besøg skolen

kig forbi og se, om det er noget for dig

HAR DU SPØRGSMÅL?

så ring til os - vi er klar til at hjælpe dig

Her går du

Du kan tage uddannelsen 5 minutters gang fra Emdrup Station.

Find kontaktoplysninger her

NEXT Uddannelsesrådgivning
... er dine uddannelsesrådgivere og kan hjælpe med gode tips, uddannelsesafklaring, info om optagelse og meget mere.

Fang dem på 33 88 03 00 eller på info@nextkbh.dk


SU-teamet
... guider dig godt på vej om SU-regler, satser m.m.

Fang dem på 33 88 07 20  eller på suadm@nextkbh.dk

NEXT Praktikcenter
... hvis du vil vide mere om at søge læreplads, om uddannelsesaftaler eller have info om skolepraktik mm, kontakter du:

35 86 72 90 eller praktikcenter@nextkbh.dk 


Læreplads i udlandet
... hør om dine muligheder og hvad der skal til for at komme afsted. Vores internationale koordinatorer Benedicte, Morten og Brian er klar til at hjælpe dig.

Benedicte Stokkeby Koch bsk@nextkbh.dk – for byggefagene

Morten Damgaard Andersen mdan@nextkbh.dk – for de øvrige

Brian Larsen brl@nextkbh.dk – for SKP

 

NEXT Virksomhed
... hjælper virksomheder, som ønsker at få en elev i lære. Ring og få hjælp til at finde den rette elev og hjælp til alt det praktiske. Der er brug for de gode lærepladser, så ring endelig, hvis du som virksomhed overvejer at ansætte en lærling.

Find kontaktinformationer på vores virksomhedskonsulenter her.


Andre spørgsmål
... du kan altid ringe til vores hovedomstilling og derfra blive guidet videre. NEXTs hovednummer er:

33 88 00 00 eller skriv til next@nextkbh.dk  

Andre har også kigget på

måske du også er interesseret i en af vores andre uddannelser