Luk
Luk

Kontakt os

spørgsmål om praktik

spørgsmål om NEXT

next virksomhed

Chatbot icon Created with Sketch.

Jeg ved alt... ...om uddannelse Hvad vil du vide?

Chat med NEXT

Praktik i udlandet Skolepraktik

Alt du skal vide om lærepladser på din uddannelse

Hvem er vi

NEXT virksomhed er en afdeling med praktik- og virksomhedskonsulenter, som hjælper dig med al den nødvendige information om lærepladser.

Du kan her læse meget mere om lærepladssøgning, lærepladser i udlandet, skolepraktik og om alt det, du skal have styr på.

Og har du spørgsmål, kontakt os endelig på telefon eller mød os på Marielundvej 44 i Herlev.

Ring til os på 35 86 72 90 - alle hverdage 
Mandag- onsdag 7.30 - 15.00
Torsdag-fredag 7.30 - 14.00

Elevplads, læreplads, praktikplads i en virksomhed, almindelig praktikplads, uddannelsesaftale eller kontrakt med en virksomhed – kært barn har mange navne.

Praktik er en obligatorisk del af din erhvervsuddannelse eller eux-uddannelse og er ikke at forveksle med den praktik, du muligvis er stødt på i folkeskolen.

Det er vigtigt, du er opsøgende i at finde en læreplads, så du kan komme i gang med din uddannelse.

Hvis du dog ikke selv har fundet en læreplads og indgået en såkaldt uddannelsesaftale med en virksomhed, tilbyder NEXT Praktikcenter også muligheden for skolepraktik. Se her hvilke uddannelser, der har skolepraktik. 

Læs mere på praktikpladsen.dk

Hvornår du skal have styr på lærepladsen

Links

Når du har bestået grundforløb 1 på din erhvervsuddannelse, er det en god idé at gå i gang med at lede efter en læreplads.

På nogle uddannelser er der særlige adgangsbetingelser, der kræver, at du skal have en læreplads på hånden, før du kan begynde på grundforløb 2.

Som en del af din uddannelse er der en række mål med lærepladsen. Dem opnår du ude i virksomheden mellem hvert skoleophold.

For at komme videre fra grundforløbet på din uddannelse til hovedforløbet, skal du have en uddannelsesaftale (kontrakt) med en virksomhed. En kontrakt med en virksomhed indebærer, at virksomheden ansætter dig som elev/lærling, og at I indgår en kontrakt/uddannelsesaftale.

Det er virksomheden, der betaler din elevløn i kontraktperioden – hvor høj den er, afhænger af den overenskomst, der gælder for dit fagområde.

Hvis det ikke lykkes i første omgang at finde en læreplads, kan du søge om at blive optaget i skolepraktik. Det er dog ikke alle uddannelser, der er omfattet af skolepraktikken.

Dit uddannelsesforløb

 • GF1 tager 20 uger og er for elever, der kommer direkte fra 9. klasse. Hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse for maks. 2 år siden, kan du også starte. På GF1 vælger du en fagretning, hvor du får almene og brede erhvervsfaglige kompetencer, der hjælper dig til senere at vælge en GF2-uddannelse. Du skal vælge uddannelse, inden du er færdig med GF1.
  Grundforløb 1
 • GF2 tager 20 uger. Her starter elever, der har afsluttet 9. klasse for mere end et halvt år siden, elever over 25 år samt elever, der har afsluttet GF1. GF2 er målrettet hovedforløbet, hvor du får praksisnær og brugsorienteret undervisning samt diverse grund-, erhvervs- og talentfag.
  Grundforløb 2
 • Din læreplads starter efter GF2. Her bliver du elev/lærling i en virksomhed. Lærepladsen skal du selv finde. Aftalen med virksomheden kan gælde hele uddannelsens længde eller blot i en kortere periode (delaftaler). Du får løn, når du er i lære.
  1. forløb på din læreplads
 • Skoleperioderne består af både obligatoriske fag og af valgfag. Valgfagene vælger du i fællesskab med virksomheden, med henblik på at få de mest relevante kompetencer med tilbage til lærepladsen.
  1. skoleforløb
 • Jo længere du er i dit uddannelsesforløb, desto flere områder vil du beherske og samtidig få lov at udføre i virksomheden.
  2. forløb på din læreplads
 • Den sidste skoleperiode afsluttes med en svendeprøve eller fagprøve.
  2. skoleforløb
 • Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve eller fagprøve (eksamen) alt efter hvilken uddannelse du tager.

  Du modtager svendebrev eller afgangsbevis når du har bestået svendeprøven/eksamen.
  Svendeprøve

*Skole og praktikforløb varierer alt efter uddannelse

Arbejdsmarkedet nu og her

Se dine læreplads- og jobmuligheder

Mulighed for at komme i skolepraktik

I NEXT virksomhed får eleverne en faglig og virksomhedsnær oplæring, så de kan blive en gevinst for virksomhederne og føle arbejdsglæde ved deres fag.

Læreplads i udlandet - en anderledes hverdag

styrk dit sprog og fag

For jer, der ønsker eller allerede har en lærling/elev

alt du skal vide som virksomhed